Ciasto zamiast ciastoliny

Dziś podaję przepis na najpyszniejsze i najprostsze ciasteczka maślane, tak proste, że zrobi je nawet dziecko. 


CIASTECZKA MAŚLANE

100 g miękkiego masła

3 łyżki cukru pudru

niecała szklanka mąki

Łączymy składniki, aż do uzyskania plastycznej masy. Formujemy kulki, które spłaszczamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15-25 minut do zarumienienia - dopiero rumiane nabierają smaku. Uwaga! Na początku mieszania składników, powstaje dość sypka konsystencja, dopiero po czasie wyrabiania tworzy się masa plastyczna.


W oryginalnym przepisie, który otrzymałam tworzy się kulki, a następnie przyklepuje się je widelcem. Ja natomiast świetnie bawiłam się z dzieciakami, wykorzystując denka pudełek po ciastolinie. W ten sposób powstały ciekawe wzorki, a i dzieci chętniej jadły po upieczeniu. Myślę, że wykorzystując takie ciasto zamiast ciastoliny łączymy przyjemne z pożytecznym.

Powstaje 10 ciastek, które natychmiastowo znikają :)

 

Pyszne sałatki

Podaję dziś przepisy moich wypróbowanych i ulubionych sałatek, a wraz z nimi ich historię. Jeśli macie jeszcze jakieś swoje przepisy, a chcielibyście się podzielić - zapraszam do dodawania w komentarzach. Jeśli wypróbujecie jakąś sałatkę, to w komentarzu napiszcie czy smakowała!

Pasteryzacja w piekarniku i garnku

Jesienny czas to czas zatrzymywania zapachów lata w słoikach na zimę. Zamknęłam w szkle maliny i paprykę w pomidorach wg przepisu teściowej. Czas na grzyby...

Jak zamknąć w słoiku smaki jesieni? Można to zrobić dwoma sposobami: pasteryzować na sucho w piekarniku i na mokro w garach, ja wolę tą pierwszą metodę.

Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury powyżej 60 stopni i niższej od 100 stopni, w takiej temperaturze umierają bakterie, grzyby i ich przetrwalniki.

A oto receptura pasteryzacji.

Przepisy dla dzieci

Moje dzieci są chore, nie siedzę, a działam! Obie córeczki choć zawsze miały dobry apetyt nie chcą teraz jeść. Wymyślam jak im umilić życie i przekonać do jedzenia. Prawda jest taka, żeby dziecko chciało jeść, to danie nie tylko musi być smaczne, ale i atrakcyjne. Z deserami nie ma takiego problemu. Gorzej z obiadami, ale w artykule postaram się podać kilka ciekawych przepisów. Dzielę się przepisami, bo pewnie niejedna mama ma taki problem.

Można robić różne kanapki, lecz dzieciaki nie do końca się do nich przekonują. Z ciasta drożdżowego można wyczarować cuda... Zwłaszcza z takiego na pizzę. Można nim owinąć jak taśmą parówki i podać jako "ciepłe psy" lub zrobić małe pizzerki w kształcie buzi. 

 

2017  tworczapracownia.pl   globbersthemes joomla templates