Pyszne sałatki

Podaję dziś przepisy moich wypróbowanych i ulubionych sałatek, a wraz z nimi ich historię. Jeśli macie jeszcze jakieś swoje przepisy, a chcielibyście się podzielić - zapraszam do dodawania w komentarzach. Jeśli wypróbujecie jakąś sałatkę, to w komentarzu napiszcie czy smakowała!

 


 

SAŁATKA KEBABOWA

Hit każdej imprezy! Siostra mojego męża uwielbia, więc zawsze ją robię.

1 kapusta pekińska

1 opakowanie przyprawy kebab lub gyros

1 gęsty duży jogurt naturalny

4 łyżki majonezu

1 główka czosnku

4 duże piersi z kurczaka

10 ogórków konserwowych

1 opakowanie pomidorków koktailowych

ketchup

 

Mięso kurczaka kroimy na paseczki. Obtaczamy przyprawą gyros i połową przeciśniętego przez praskę czosnku. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 min. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do przestygnięcia.

Mieszamy jogurt z majonezem i resztą ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dodajemy przyprawę kebabową.

Układamy warstwami:

- poszatkowana kapusta

- mięso

- pokrojone ogórki

- połówki pomidorków koktajlowych

- kilka łyżek sosu

- ketchup

- poszatkowana kapusta

- mięso

- pokrojone ogórki

- połówki pomidorków koktajlowych

- kilka łyżek sosu

- ketchup

Posypujemy kawałkami mięsa i przyozdabiamy pomidorkami

 


 

SAŁATKA TORTELLINI

Smakuje osobom w różnym wieku, również kulinarnym tradycjonalistom :)

2 opakowania tortelini

300 g sera

300 g szynki

10 ogórków konserwowych

2 papryki czerwone

1 jogurt naturalny

4 łyżki majonezu

pieprz

pęczek szczypiorku

 

Gotujemy tortellini z łyżką oleju. Odlewamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Jogurt mieszamy z majonezem i pokrojonym pęczkiem szczypiorku. Doprawiamy do smaku pieprzem. Ser trzemy na tarce na wióry, resztę składników kroimy w kostkę. Mieszamy składniki.

Odstawiamy do lodówki, albo na stół ;)

 


 

SAŁATKA ŚLĄSKI SZAŁOT

To najlepsza sałatka jarzynowa jaką znam, według przepisu mojej mamy. Smak dzieciństwa!

 

2 duże ziemniaki

6 marchewek średniej wielkości

3 korzenie pietruszki średniej wielkości

0,5 selera niedużego

1 średni por

1 duże jabłko

5 jajek ugotowanych na twardo

60 dag ogórków kiszonych (ok. 10 szt.)

1 puszka groszku 400g

1 puszka kukurydzy 400g (nie koniecznie)

400 ml majonezu (można dodać więcej, wg uznania)

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

 Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler solimy i gotujemy w mundurkach al dente (ważne, żeby nie były rozgotowane). Warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, tak jak i por, jabłko, jajka i ogórki. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Ważne, żeby ziemniaki, seler i pietruszka nie przeważały w sałatce, wtedy będzie smaczna! Ilość ogórków oraz musztardy można dostosować do własnego gustu.

 Sałatkę możemy podać do schabowego lub gotowanej/pieczonej kiełbasy.

 


 

SAŁATKA OGRÓD PIWNY

Przepis zdobyty na kursie kucharskim...

30 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

15 dag ugotowanych frankfuterek lub innej podobnej kiełbasy

1 por

10 dag marynowanej czerwonej papryki

2 łyżki natki pietruszki

3 łyżki majonezu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki jogurtu

sól, pieprz, cukier do smaku

 

Mieszamy składniki sosu.  Pokrojone składniki łączymy z sosem. Mieszamy delikatnie - by ziemniaki nie rozpadły się.

Do sałatki można dodać również kukurydzę, groszek czy marchewkę konserwową w ilości według własnych upodobań.

 


 

SAŁATKA TUŃCZYK W ANANASIE

Własny pomysł na własne potrzeby.

2 puszki tuńczyka

1 opakowanie ryżu paraboiled

1 mały por

1 puszka ananasa w kawałkach

2 puszki kukurydzy

4 łyżki majonezu

 

Zimny ryż mieszamy z pokrojonymi składnikami. Smacznego!

 


 

SAŁATKA KURCZAK CURRY

Przepis wymyślony przeze mnie wg smaku mojego męża, który bardzo lubi przyprawę curry, a ja nie przepadam...

2 piersi kurczaka 

(można wykorzystać mięso z 1 kurczaka z rosołu)

1 torebka sypkiego ryżu

1 puszka ananasa

1 słoik selera konserwowego

1 puszka kukurydzy

1 mały por

1 mały majonez 

(można dać mniej majonezu i wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną)

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka ostrej papryki

sól

 

Mięso gotujemy. Dzielimy na małe kawałki. Dodajemy pokrojony ananas, seler, kukurydzę, por pokrojony w półkrążki. Mieszamy z majonezem i dodajemy przyprawy.

Smacznego!

 


 

SAŁATKA Z TUŃCZYKA - NAJPROSTSZA

Przepis stary jak świat! Koleżanka zrobiła na 18 urodziny.

2 puszki tuńczyka w kawałku w oleju

2 puszki czerwonej fasoli

rozmaryn

Łaczymy składniki i doprawiamy rozmarynem.

 


 

SAŁATKA ŚLEDZIK TATARSKI

Kombinacja najprostrzego śledzika w śmietanie z jabłkami i cebulką.

1 słoik płatów śledziowych w occie (Lisner)

1 opakowanie matjasów

4 niewielkie słodkie i chrupiące jabłka

6 ogórków kiszonych

2 duże cebule

6 jaj

1 mały słoik majonezu

2 łyżeczki pieprzu i cukier do smaku

4 łyżeczki majeranku

Dobrze jest dodać jeszcze pęczek szczypiorku.

 

Śledziki kroimy na kostkę lub paski. Jabłka i ogórki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce na wióry (odciskamy sok). Jaja ugotowane na twardo i cebulę szatkujemy drobno. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Słony matjas musi troszkę odstać. Można też sałatkę układać warstwowo.

Ja przygotowuję sałatkę w robocie. Jabłka, ogórki i cebulę ścieram na wióry, jaja szatkuję i łączę z śledzikiem, majonezem i przyprawami.

Ekspresowa i pyszna sałatka.

 


 

SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Nadmiar łososia podarowanego mi na święta spowodował moc kreatywnych przepisów...

400g łososia wędzonego

2 czerwone papryki

1 duży ogórek

2 pęczki rzodkiewek

1 nać koperku

1 cytryna

SOS

3 łyżki majonezu

2 serki twarogowe - np. Almette ziołowy i czosnkowy

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Łososia skrapiamy cytryną i odstawiamy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, dodajemy skrojoną nać koperku. Mieszamy składniki sosu. Zalewamy sałatkę i odstawiamy.

 


 

ŚWIĄTECZNA SAŁATKA Z ŁOSOSIA

Uwielbiam ją! A ten sosik z winem - super!

400 g łososia wędzonego

1 cytryna

2 średniodługie ogórki zielone

1 pęczek pietruszki

sos:

0,5 szklanki rodzynek

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

4 łyżki białego wina wytrawnego

1 łyżeczka miodu

0,5 łyżeczki kurkumy

pieprz

 

Łososia kroimy w kostki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 min do lodówki. Kroimy nać pietruszki i mieszamy. 

 Łączymy składniki sosu z rodzynkami, mieszamy z łososiem i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej noc), żeby rodzynki napęczniały.

 Przed podaniem - kroimy ogórka w kostki i lekko solimy - odstawiamy na chwilę, odlewamy wodę. Wykładamy na talerz ogórki, a na nie mieszaninę łososiową.

 


 

SAŁATKA PALUCHY KRABOWE

Ogólnie na paluchy krabowe muszę mieć smaka, ale jak mam to tak konsumuję :)

1 paczka mrożonych paluchów krabowych

1 pęczek koperku

1 pęczek selera naciowego

majonez

sok z cytryny

ostra musztarda

 

Paluchy, seler, koperek pokroić. Dodać sos i gotowe. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 


 

SAŁATKA PĘCZAK Z WĘDZONKĄ

To szczególnie interesujący sposób podania pęczaku. Bardzo oryginalna sałatka.

200g kaszy pęczak

200g wędzonej piersi z indyka/kurczaka

2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)

15 szt. oliwek czarnych

3 jaja

100g kiełków sojowych

sos:

125 ml oliwy z oliwek

5 łyżek musztardy

3 ząbki czosnku

10g bazylii

50ml octu winnego

sól

pieprz

 

Miksujemy składniki sosu i mieszamy z rozdrobnionymi na kostkę składnikami sałatki.

 


 

SAŁATKA ZAPACHY WŁOCH

Mój pomysł na lato.

1 duży brokuł

200 g makaronu świderki

100 g ziaren słonecznika (można użyć orzechów włoskich, ale ja nie przepadam)

400 ml kwaśnej śmietany np. 18%

3 łyżki zielonego pesto

2 łyżeczki czosnku suszonego

20 czarnych oliwek

5 pomidorów

5 liści świeżej bazylii

 

Brokuł dzielimy na różyczki, obgotowujemy. Makaron gotujemy aldente.

Słonecznik prażymy (uważamy, żeby nie przypalić). Chłodzimy.

Robimy sos ze śmietany, pesto i czosnku. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.

Parzymy pomidory i obieramy ze skórki - kroimy w kosteczkę.

Mieszamy brokuł, makaron, słonecznik i część sosu.

Układamy na wierzch pomidory.

Polewamy sosem.

Posypujemy pokrojonymi czarnymi oliwkami i bazylią.

 

Ja zamiast makaronu stosuję kukurydzę, aby zmniejszyć kaloryczność sałatki.

 


 

SAŁATKA GRECKA

Kiedyś kolega - wegetarianin podrzucił mi ten przepis. Pycha!

2 pęczki rzodkiewek

1 pęczek pietruszki

5 pomidorów

1 długi ogórek

2 garści oliwek

ser feta

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

trochę soku z cytryny

rozmaryn

oregano

pieprz

Pomidory i ogórki posiekać w dość spore kawałki. Rzodkiewki w talarki. Dodać nać pietruszki, oliwki i pokrojony w kostki ser feta. Zrobić sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw do smaku. Delikatnie wymieszać, tak aby feta się nie rozmazała.

 

Najlepiej smakuje po paru godzinach po schłodzeniu - feta puszcza sól, zbiera się trochę soku na dole, ale sałatka moim zdaniem przednia :).

 


 

SAŁATKA Z SELERA W KEBABOWYM CIEŚCIE

Zastanawiałam się jak zanieść sałatkę nie mając pojemnika do pracy. I to jest sposób.

1 seler naciowy

2 puszki tuńczyka

1 jogurt naturalny

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku

4 łyżki podprażonych ziaren słonecznika lub rozdrobnionych orzechów włoskich

sól

PLACEK KEBABOWY

2 i 1/3 szklanki mąki

3/4 szklanki wody

1/3 szklanki oleju

1 łyżeczka soli

Robimy placki.

Mieszamy 2 szklanki mąki z olejem, solą i wodą. Następnie podsypujemy resztę mąki. Wyrabiamy. Formujemy kule wielkości pięści i rozwałkowujemy na cienkie placki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię lub piec - podpiekamy z dwóch stron.

Sałatkę utworzoną z podanych składników wykładamy na placek i zawijamy w kopertę.

 


 

SAŁATKA BROKUŁOWA

Koleżanka z pracy mi ją poleciła - pycha!

2 brokuły

1 szklanka płatków migdałowych lub słonecznika

1 feta

1 jogurt naturalny

2 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku

 

Brokuły obgotowujemy w słonej wodzie. Płatki lub słonecznik prażymy na patelni. Zimne mieszamy z jogurtem, majonezemi przeciśniętym czosnkiem. Podawać od razu. Nie trzeba dodawać fety. Można łączyć z osolonym twarożkiem. Pycha!

 


 

SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH

Kolega stwierdził podając ją w swoim domu - po taniości dla gości. I jest w tym trochę racji :) Tyle, że ja dla gości jeszcze nie zdążyłam jej zrobić ;)

3 ostre zupki chińskie 

2 pojedyncze filety z kurczaka

mała kapusta pekińska

por

2 puszki czerwonej fasoli lub groszku

4 papryki konserwowe

majonez

 

Makaron z zupek pokruszyć, wrzucić do garnka, dodać wszystkie przyprawy. Zalać go wrzątkiem, ale tylko taką ilością, aby woda go ledwie zakryła. Chodzi o to, żeby uzyskać "sypki" makaron. Wymieszać, odstawić do napęcznienia.

Filety z kurczaka pokroić na małe kawałeczki, podsmażyć krótko do lekkiego zrumienienia. Odstawić, aby ostygło.

Kapustę, paprykę i por pokroić.

Fasolę odsączyć z zalewy.

Połączyć wszystkie składniki sałatki, jednak fasolę radzę dodawać na samym końcu, już po zmieszaniu wszystkich składników, dodaniu majonezu.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

2017  tworczapracownia.pl   globbersthemes joomla templates