Chleb mojego dzieciństwa

Moje wspomnienie dzieciństwa przenikają zapachy piekarni i ciepłego chleba. Takiego chleba jak ten. Może i Wasze dzieci będą tak wspominać? Chleb to ważna rzecz, bo jemy go codziennie i przez to wpływa na nasze zdrowie. Ten chleb do zrobienia jest banalnie prosty. Smakuje jak zrobiony na zakwasie (w sumie jest na zakwasie, tyle że żurkowym). Jest wilgotny, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Można go zrobić zarówno w piekarniku jak i automacie do pieczenia.

UWAGI!

Żurek kupujemy bez chemicznych dodatków lub robimy sami. Staramy się, by drożdże nie zetknęły się bezpośrednio z solą, zakwasem i olejem - dlatego sypiemy je na warstwę mąki, Ciasto na chleb powinno po wyrobieniu nie kleić się do rąk i stolnicy, a utworzona z niego kula powinna sama się powoli spłaszczać po wyłożeniu na stolnicę. Kiedy ciasto jest zbyt rzadkie - podsypujemy mąką, gdy za gęste - dolewamy wody. Ciasto urośnie tylko wtedy, gdy będzie odpowiednio wilgotne, ale chleb opadnie, gdy tej wilgoci będzie za dużo. Temperatura wody ma istotne znaczenie - letnia pobudzi drożdże, ale za gorąca lub za zimna może spowodować ich niewłaściwe działanie.

 

Książka Kucharska Rodzinna

Siedzę w domu z dziećmi i nie mam możliwości oraz czasu rozwijać się fotograficznie poza domem. Musiałabym poświęcać czas dzieci, a tego nie chcę. Bo tego czasu nikt mi nie zwróci.  Mogłabym jeździć z nimi wszędzie, a wtedy nie będę mogła skupić nad tym co robię - byłoby to nieprofesjonalne. Codziennie gotuję dla nich i z nimi oraz jak coś fajnego nam wyjdzie fotografuję to co zrobiliśmy wspólnie.

W związku z tym wpadłam na pomysł, wydania książki kucharskiej dla dzieci i rodziców z przepisami potraw wykonywanych:

  • przez rodziców dla dzieci
  • przez rodziców z dziećmi

Książka ma zawierać przepisy szybkie i łatwe do wykonania. Mam też pomysł na formę tej książki - taką oryginalną i niestandardową, acz praktyczną. Ale wszystkich pomysłów nie zdradzę. Czy mi się uda, zobaczymy. Obserwujcie stronę facebookową Twórczej Pracowni: www.facebook.com/tworczapracownia

Tam na bieżąco moje kulinarne projekty. Na razie zbierają pozytywne opinie... Komentujcie, co źle, co warto poprawić, może jakieś literówki? Proponujcie popularne przepisy, które mogłabym wykorzystać w książce, a warto, żeby je pokazać światu. Czekam również na pomysły życzliwych ludzi, którzy przecież mnie otaczają :)

Co powinna zawierać taka książka waszym zdaniem? Kupilibyście taką?

Myślicie, że to dobry pomysł? Co Wy na to?

 

 

2017  tworczapracownia.pl   globbersthemes joomla templates