przyprawaMOCy do KAWY

jest ze mną od dobrych 10lat! Objechałyśmy razem pół Świata podczas #PODRÓŻenaCZUJa i witałam poranki na różnych kontynentach, smakując z nią różne kawy. Jednak jako produkt pojawiła się dopiero w zeszłym roku. Po tym gdy Przyjaciele i Znajomi uprosili mnie abym przygotowała gotową mieszankę. Kto wybierał się do mnie w gości, dzwoniąc prosił: „mARTi! Już jedziemy! Stawiaj na kawę!” Ale nikt nie potrafił odtworzyć jej smaku u siebie w domu, mimo iż dzieliłam się swoim przepisem.

I tak właśnie powstała #przyprawaMOCy do KAWY inspirowana medycyną chińską, radami Przyjaciół i moimi testami.

Jej zapach jest obłędny, w smaku przepyszna, a prozdrowotne składniki sprawiają, że jest dużo lepiej przyswajalna dla organizmu niż tradycyjna kawa (o rozpuszczalnej, którą kawą nie można nazwać - nie wspomnę!). Służy nawet tym, którzy z powodu turbulencji żołądkowych lub „drgawek” po kawie - zupełnie z niej rezygnują. Ponieważ #przyprawaMOCy wzbogacona jest o dużą ilość ciemnego kakao, nie wypłukuje z organizmu magnezu, a ten także sprawia, że kofeina utrzymuje się w organizmie kilka godzin, więc wystarczy jedna taka kawa dziennie. Bogactwo mieszanki odpowiednich przypraw wspiera organizm i ma dobroczynne działanie.

Także z kawą zbożową lub gorącą czekoladą #przyprawaMOCy smakuje wyśmienicie. Jest też dobrym dodatkiem do owsianki lub ciasta, nadając im korzennego smaku i rozgrzewających właściwości.

Ooo i tak! ma MOC! Nie tylko energetyczną, ale także przygotowywana z uważnością i wg przepisu jaki polecam, staje się niesamowitym rytuałem do zatrzymania z Bliskimi, delektowania się i wspólnego celebrowania codzienności…

SKŁAD Przyprawy MOCy ......../ informacje dzięki Ani Krychało "PRANAszkoła jogi"

Ciemne kakao

Ma naturę termiczną ciepłą, zatem jest ogrzewające i dobre na zimowe chłody. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Ma działanie pobudzające i rozjaśniające umysł. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, selenu, cynku, miedzi, manganu, chromu, potasu, fosforu, kwasów tłuszczowych omega-6 oraz witamin z grupy B, PP, A, E i D. Leczy przewlekły kaszel, poprawia stan naczyń krwionośnych, pobudza produkcję endorfin co daje uczucie przyjemności.

Gałka muszkatołowa

Ma naturę termiczną gorącą. Przyprawa ta korzystnie działa na układ trawienny, poprawia też apetyt. Zaleca się ją w leczeniu chorób oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu i nadpobudliwości. Gałka muszkatołowa, od wieków uważana jest za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Nazywa się ją nawet przyprawą kochanków.

Imbir

Ma naturę termiczną ciepłą. Polepsza Qi, czyli życiową energię, przepływ krwi i przepływ wody na ciele. Oczyszcza krew, wzmacnia wątrobę. Uspakaja i działa na bezsenność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Kardamon

Ma naturę termiczną ogrzewającą. Uważany za afrodyzjak. Poprawia przemianę materii i stosowany jest w zaburzeniach łaknienia. Odświeża oddech. Pobudza krążenie płynów w organizmie, rozgrzewa nerki, osusza wewnętrzną wilgoć. Kardamon pomaga także w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, w tym oskrzeli oraz astmy. Łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos i wzmacnia odporność.

Cynamon

Ma naturę termiczną ogrzewającą. Jest bardzo bogaty w magnez, żelazo, wapń, błonnik, witaminę C i B1. Skutecznie zwalcza biegunkę, niestrawność, podnosi odporność organizmu i udrażnia drogi oddechowe. Wspomaga nasz układ trawienny. Odtłuszcza żołądek i zapobiega jego owrzodzeniu. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, obniża gorączkę, redukuje kaszel.

Trawa cytrynowa

Poprawia nastrój i rozjaśnia umysł. Ma silne właściwości antygrzybiczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Działa moczopędnie i oczyszczająco. Hamuje rozwój grzybów. Ma właściwości przeciwbólowe – używa się jej przede wszystkim w celu łagodzenia bólów głowy oraz mięśni.

Goździki

Mają naturę termiczną gorącą. Zwiększają tempo przemiany materii, działają przeciwbólowo i bakteriobójczo. Zawierają substancje, które bardzo dobrze radzą sobie z niszczeniem wolnych rodników, dzięki temu nasz organizm ulega wolniejszym procesom starzenia. Ponadto goździki zawierają wiele substancji antyutleniających, które znakomicie oczyszczają organizm z toksyn.

Kurkuma

Ma naturę termiczną lekko rozgrzewającą. Ochrania wątrobę przed toksynami i ją odciąża. Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. U źródła nowotworów zawsze leży śluz, a kurkuma osusza nasz organizm. Na tej samej zasadzie zwalcza również bakterie, grzyby oraz wirusy. Obniża poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii, a także rozpuszcza kamienie żółciowe.

Scroll to Top